Az allergiás beteg vizsgálata

Kórelőzmény: A diagnózis felállításához nagyon fontos, és egyben első lépés a gondos kórelőzmény felvétel.
Az orvos számos kérdést tesz fel a vizsgálat során, mely a pontos diagnózishoz közelebb vihet.
Ilyen kérdések a következők:

 • Milyen panaszok vannak és ezek mióta állnak fenn.
 • Családban volt –e hasonló megbetegedés.
 • Milyen hosszan tartanak a panaszok.
 • A tünetek állandóak, vagy csak bizonyos időszakban jelentkeznek. Évszak, napszak
 • Helyhez kötötten van-e tünete, vagy nem.
 • Lakásban vagy szabad levegőn.
 • Állat közelében súlyosabbak-e a tünetek,- van-e háziállat a közelében
 • Dohányzik-e, vagy a családban valaki dohányzik-e?
 • Milyen kezelésre csökken a panasz. Milyen gyógyszereket kapott már
 • Fűtés a lakásban, légkondicionáló a lakásban, autóban?
 • Egyéb betegségei, egyéb gyógyszerei
Fizikális vizsgálat A teljes körű fizikális vizsgálat során a bőr, nyálkahártyák torok vizsgálata után a légutak vizsgálata kerül sorra. Minden olyan vizsgálatot elvégez, mely az allergiás betegség diagnózisához közelebb vihet. Minden szénanáthás beteg kivizsgálásához kötelezően hozzátartozik egy részletes fül-orr-gégészeti szakvizsgálat, az esetleges egyéb betegségek kizárása céljából. (pl. orrpolipok, orrsövényferdülés.. , melyek hasonló tüneteket okozhatnak.)
Bőrteszt: A bőrpróbát azért végezzük, hogy megállapítsuk, mely allergének okozzák a tüneteket. A bőrteszt előtt bizonyos gyógyszereket ki kell hagyni, mert befolyásolhatják az eredményt. Ezért a rendszeresen szedett gyógyszerekről a kivizsgáló orvost feltétlenül tájékoztatni kell, és az orvos által javasolt ideig el kell hagyni(antihisztamin esetében ez 3-7-nap lehet).Prick-teszt: Az allergén kivonatból egy cseppet kell a fertőtlenítőszerrel áltörölt bőrre helyezni, majd a bőrt ezen a helyen megkarcolva az allergén bejut a bőr szöveteivel. Ez a karcolás nem okoz vérzést, minimális kellemetlenséggel jár, kisgyerekeknek is végezhető 3-4 éves kor fölött. A kialakult bőrreakció nagysága alapján lehet következtetni az adott allergénre az érzékenység mértékére. Bizonyos esetekben az allergén kimutatása nem ilyen gyors, az allergént injekciós tűvel juttatják a bőr alá; Az allergének felhelyezése – az után, hogy meghatároztuk, mely allergének felrakása szükséges- néhány percet igénybe vesz. Ezután kb. 15 perc múlva, történik a reakció leolvasása. Más reakciótípus esetén az allergént a hátra tapasztják- ez az epikutan teszt. Ekkor az eredményt 24, 48 72 óra múlva olvassák le.

A bőrteszt elvégzése és leolvasása után az allergéneket alkohollal eltávolítják, majd gyulladás-viszketéscsökkentő szerrel a bőrfelületet bekenik.
A bőrtesztek pozitivitása csak akkor gyakorlati jelentőségű, ha megerősíti a kórelőzmény alapján felmerült gyanút.
A pozitív bőrteszt önmagában még nem betegség!

Vérteszt A vértesztet akkor végezzük, ha a bőrteszt kivitelezése valamilyen akadályba ütközik, pl.

 • bőrbetegségben szenved a beteg és az alkar alkalmatlan a vizsgálatra.
 • Antihisztamint szed és nem végezhető bőrteszt.
 • allergiás szezonban sem javasolt elvégezni a bőrtesztet.

A vérteszt segítségével azonosíthatjuk az allergiás tüneteket okozó allergéneket. A vérben található ellenanyagok kimutatása lehetséges, melyek magas szintje igazolja az allergiás állapotot. Vérvétellel a következő allergének vizsgálhatók:

Specifikus IgE vizsgálatok

Légzésfunkció: Légzésfunkciós vizsgálat 6-7 éves kortól végezhető vizsgálat. Az eredmény függ a beteg korától, nemétől, a testsúlytól és a magasságtól. Ezeket, az adatokat a spirométerben rögzíteni kell. Légzésfunkciós vizsgálat során mérjük a beteg belégzési tüdőkapacitását, majd egy másik mérés során az erőltetett kilégzés során mért tüdőkapacitást, az első másodpercben kifújt levegőmennyiséget és a csúcsáramlási sebességet. Az eredmény függ a beteg együttműködésétől is. Nem megfelelő kooperáció esetén a számítógépes program a vizsgálatot nem tartja értékelhetőnek, ezért ismétlése szükséges. Értékelhető, de hörgőgörcsre utaló eredmény esetén hörgőtágítót kap a beteg, majd 15 perc múlva ismételt mérés következik a gyógyszer hatásának lemérésére. Normál eredmény esetén terheléses vizsgálat- lépcsőzés, kerékpárterhelés, futás következik 6 percig, majd ismételt mérés. A kapott eredmények alapján történik a beteg gyógyszeres beállítása.
Táplálékallergia vizsgálat Kizárásos diéta

Táplálékallergia vizsgálatára használt módszer. Az étrendből kihagyjuk azokat az anyagokat, amelyek gyanúsak arra, hogy kiváltják az allergiás tüneteket. ( pl. tej, tojás, mogyoró, búza, szója, hal) A diétát három hétig kell tartani ahhoz, hogy értékelhető legyen. Figyelni kell arra, hogy hogyan készítik el az ételeket. Vezetni kell egy naplóban, hogy mikor mit evett. Ha a tünetek 3 hét alatt csökkennek, vagy szűnnek akkor a gyanús élelmiszer panaszt okozó hatása igazolható. Ezután a kérdéses ételt ismét be kell építeni az étrendbe. Ismételt tünete esetén ismét igazolódott a gyanús étel allergiát kiváltó volta. DE: hosszú ideig önkényesen ne hagyjunk el semmilyen ételt sem, mert hiánybetegséget, tünetet is előidézhetünk.

Kontrollált táplálék-próba: Kórházi környezetben is alkalmazható ételpróba. A gyanús összetevőt ilyenkor a beteg tudta nélkül teszik az ennivalójába, így psychés hatás nem befolyásolhatja az eredményt. Másik lehetőségként a feltételezett allergént kapszulában kapja a beteg.
Ez csak fokozott orvosi ellenőrzés mellett alkalmazható, a kapszulák bevétele után fokozottan figyelik a beteget.

Súlyos allergiás reakció esetén ez a módszer nem alkalmazható. Hasonlóképpen nem alkalmazható többféle ételre való allergia esetén, hosszadalmas és nehézkes módszer. Bőrpróbák:

 • Pozitív bőrpróba csak sugallhatja azt, hogy a tünetekért a vizsgálat élelmiszer a felelős.
 • A tesztnek egyeznie kell az étel elfogyasztása után megjelent tünetekkel, illetve dupla-vak kísérlettel.

A vérteszt segítségével azonosíthatjuk az allergiás tüneteket okozó allergéneket.
A vérben található ellenanyagok kimutatása lehetséges, melyek magas szintje igazolja az allergiás állapotot.

Specifikus IgE vizsgálatok

Létrehozva vagy módosítva: 2014. február 5.

Impresszum

Dr. Czompó Márta - Copyright © 2014. Minden jog fenntartva