Az allergiát kiváltó anyagok

Környezetünkben számtalan olyan anyagot ismerünk, melyek allergiát képesek kiváltani. Ezek száma napról napra több, ahogy a tudományos kutatások és ismereteink gyarapodnak. Leggyakoribb allergéncsoportok:

  • pollenek
  • poratka
  • penészgombák
  • állati szőrök
  • rovarok
  • latex
  • bizonyos ételek és gyógyszerek.
Pollenek: A levegőben található virágporok okoznak a legtöbb allergiás reakciót környezetünkben. Ezek az allergének sok százezer ember mindennapjait keserítik meg a tünetek kialakításával. Szénanátha, szezonális allergia kiváltói, orrfolyás, tüsszögés orrdugulás és orrviszketés, szemkönnyezés és szemviszketés a főbb tünetei. Az első kezelési módja az allergén kerülése- amennyiben ez megoldható. Ezeket elsősorban antihisztaminokkal kezeljük, melyek tbl. vagy szemcsepp, orrcsepp formájában jutnak a célterületre. További gyógyszerek az orrnyálkahártya lohasztó illetve gyulladáscsökkentő szerek (lokális szteroidok) Bizonyos, válogatott esetekben immuntherápia is lehetséges.
Poratka: A poratka egy mikroszkopikus élőlény, mely a háziporban él. Ürüléke okoz allergiás tüneteket. A háziporban egyébként is sok allergén anyag van- az atkaürüléken kívül is. Ezek festékszemcsék, állati szőrök, baktériumok, gombaspórák, ételdarabkák, pollenek- stb. Ezek a pollenekhez hasonló tüneteket okoznak, kezelésük is hasonló. A különbség- hogy egész évben okoznak tüneteket, nem csak bizonyos szezonban. Megelőzésében fontos az atkák irtása (specialis atkairtó szerekkel) minél kevesebb kárpitos bútor illetve szőnyeg alkalmazása a lakásban, gyakori porszívózás és kárpittisztítás. (a gyereke kedvenc plüss állatkáit gyakran mosni, illetve 24 órára mélyfagyasztóba javasolt tenni- az atkák nem szeretik a hideget!)
Penészgombák: A penészgomba egy parazita, mikroszkopikus gombafaj, melynek a spórái a levegőben találhatók, a pollenekhez hasonlóan. Általános allergén, még nyári időszakban is gyakran fordul elő a levegőben, de egész évben okozhatnak tüneteket, ha a lakásban fordulnak elő. Főbb előfordulási területei: fürdőszoba, mosókonyha, gyep, széna, levélhalom, gombák. Kezelése a pollenallergiával egyező. Gyakori szellőztetés, nedves helyek kiszárítása fontos.
Állati szőrök: Az állatok bőrének faggyúmirigyei által termelt valamint az állatok nyálában található fehérjék is váltanak ki allergiás reakciókat. Ezeknek, az allergiáknak a kifejlődése lassú, több éves kontaktus is szükséges lehet a kialakulásához. Ha a kapcsolat megszűnt az állattal, akkor is még sokáig tarthat, míg a tünetek megszűnnek. A tünetek a szénanáthához hasonlóak. Kezelése is hasonló, Immuntherápia szóba jöhet.
Rovarcsípés: Minden embernél okoz tüneteket a rovarcsípés- lehet az darázs, vagy akár szúnyog is. Ez még nem allergia. Akiknél, a helyi reakciónál hevesebb, súlyosabb tünetek fejlődnek ki- pl. intenzív izzadás, hányinger, hányás, láz, vagy légzési nehezítettség, szapora szívverés vérnyomásesés, azoknál fokozott védelemre van szükség a következő csípést megelőzendő. Kezelésében fontos az azonnali beavatkozás- adrenalin injekció, kalcium, antihisztamin, szteroid stb. adása.
Latex: A leggyakoribb a gumikesztyű allergia, de okozhatja óvszer, orvosi műszer is. Tünetei: csalánkiütés, bőr livid elszíneződése, orrfolyás, tüsszögés, a szemtünetek, vagy köhögés, fulladás is. Kezelésében a latex kerülése a legfontosabb.
Ételek: Gyakorlatilag bármilyen ételre kifejlődhet allergiás reakció. Mégis a leggyakoribbak a tej, tojás, hal, mogyoró, búza. Az étel elfogyasztása után percek múlva asthmás roham, csalánkiütés, orrfolyás, hányás, hasmenés vagy oedema alakulhat ki. A legjobb az allergén élelmiszer kerülése. Antihisztamin és szteroid adható.
Gyógyszerek: Leggyakoribb a penicillin és az aszpirin allergia. Enyhe bőrviszketéstől súlyos anafilaxiáig minden fokozat előfordul a tünetek között. A gyógyszer kerülése valamint antihisztamin és szteroid adása javasolt.
Szénanátha: A szénanáthás vagy allergiás nátha pollenekre, penészgombákra illetve más mikroszkopikus anyagokra adott allergiás reakció miatt alakul ki. Lehet szezonális, vagy perennialis (egész évben fennálló) Szezonális nátha jelentkezik pollenek virágzásakor, perennialis a házipor-atka valamint állati szőrök, penészgombák esetében.

Létrehozva vagy módosítva: 2014. február 9.

Impresszum

Dr. Czompó Márta - Copyright © 2014. Minden jog fenntartva